Menu

Ja to cynamonię...

Miejsce to łączy przede wszystkim nas - siostry. Ale mamy nadzieję, że zjednoczy i innych fanów kuchni. Nie tylko tej dosłownej, bo mamy również zamiar poruszać się po kuchni życia - tyglu rozmaitości.

Regaty na liściach sałaty

cynamonki00

Tytuł zapamiętany z dzieciństwa. Książeczka z przepisami dla dzieci, którą kupiła nam Mama, do dziś istnieje w mojej podświadomości. 

Od jakiegoś czasu intrygowało mnie, jak wykorzystać w kuchni cykorię. I właśnie wtedy przyszedł mi do głowy ów tytuł z pierwszej książeczki kulinarnej. Postanowiłam wykorzystać liście jako podkładki do sałatek. Ponieważ cykoria ma nieco gorzkawy posmak, najlepiej sprawdzają się przy niej słodkie sałatki. U mnie prym wiedzie ta, do której potrzeba:

  • konserwy z: selera, kukurydzy, ananasa
  • 7 ugotowanych jaj
  • zielonej części pora
  • natki pietruszki
  • majonezu 
  • soli i pieprzu
  • opcjonalnie może być również pomidor

Przygotowanie

Składniki łączymy ze sobą, uprzednio krojąc w kostkę te, które tego wymagają. Jajka można pokroić na większe części. Dokładamy majonez (około 4 łyżek, ale wszystko to jak zwykle kwestia smaku), doprawiamy i delikatnie mieszamy. Wykładamy na umyte liście cykorii. Takie łódeczki z wkładem skuszą nawet małych niejadków :)

51249277_608293886276181_632515603139133440_n

 

 

© Ja to cynamonię...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci