Menu

Ja to cynamonię...

Miejsce to łączy przede wszystkim nas - siostry. Ale mamy nadzieję, że zjednoczy i innych fanów kuchni. Nie tylko tej dosłownej, bo mamy również zamiar poruszać się po kuchni życia - tyglu rozmaitości.

Szaszłyczki drobiowe na sałacie, czyli "wyjście awaryjne"

cynamonki00

U mnie ten przepis sprawdza się zawsze. I wtedy, gdy mamy ochotę na "małe co nieco", i również wtedy, gdy tradycyjny sabacik z Czarownicami nie może bazować wyłącznie na kawce i cieście.

52326597_397722287629002_1847633443987390464_n

Do przygotowania dania potrzeba:

  • sałaty lodowej
  • filetu z kurczaka (podwójny wystarczy na 5-6 porcji)
  • ogórka
  • małych pomidorków, np. koktajlowych
  • opcjonalnie czerwonej cebuli (gdy chcemy nadać sałatce ostrzejszego smaku)
  • ok. 6-7 łyżek oliwy z oliwek do sosu + oliwa do podsmażenia filetu
  • 1 łyżki miodu i 2 łyżek musztardy (lub 3 łyżek musztardy miodowej)
  • bagietek (świetnie nadają się te z masłem ziołowym albo czosnkowym)
  • patyków do szaszłyków
  • przyprawy, jakiej zwykle używamy do tego rodzaju mięsa (może być również wyłącznie sól i pieprz oraz dodany na koniec (!) smażenia tymianek, który świetnie się tu komponuje).

Wykonanie

1. Filet kroimy na części (nie mogą być zbyt drobne, ponieważ mięso zmniejszy objętość po wysmażeniu, a na patyk "trzeba mieć co nadziać", ja kroję na kawałki o brzegach długości ok. 4 -6 cm). Następnie przyprawiamy (możemy to także zrobić dopiero w trakcie smażenia). Podsmażamy mieszając tak długo, aż kawałki filetu nabiorą złotego koloru. Wykładamy na ręcznik papierowy, by mięso oddało tłuszcz.

2. Czas smażenia możemy wykorzystać na zrobienie sosu: musztardę i miód łączymy z oliwą, tak, by ze składników powstała jednolita konsystencja.

2. Na głębszych talerzach (albo na półmisku) przygotowujemy "podkład". Sałatę kroimy lub rozrywamy na drobniejsze części, układamy na niej pokrojonego w plastry ogórka i pomidory przekrojone na połówki lub ćwiartki. Jeśli chcemy dodać czerwoną cebulę, to na każdą porcję przeznaczmy 1 plaster rozdrobniony na pojedyncze piórka.

3. Przestudzone (ale nie zimne) kawałki mięsa nadziewamy na patyki i układamy po 2-3 szaszłyczki na talerzach z sałatą. 

4. Całość polewamy sosem (warto go jeszcze przemieszać, jeśli został zrobiony wcześniej).

5. Podajemy z bagietkami z piekarnika.

 

P.S. Zamiast metody smażenia można też wybrać grillowanie.

Mam nadzieję, że polubicie to wyjątkowo lekkie i smaczne "wyjście awaryjne" :)

 

Justyna

 

 

 

© Ja to cynamonię...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci